085-1307893


Screening: de voordelen
Wat levert het screenen van personeel eigenlijk op?

Steeds vaker maakt een screening van nieuwe kandidaten deel uit van het sollicitatieproces. Of het nu gaat om een nieuwe receptioniste of een CFO, voor iedere functie is wel een vorm van screening denkbaar en de redenen liggen voor de hand.

Schade
Wanneer het eenmaal mis gaat in een organisatie omdat onbetrouwbare werknemers de boel belazeren gaat het ook goed mis. Het enige dat dan nog rest is schadebeperking. Helaas zijn sommige gevolgen onherstelbaar. Voor sommige bedrijven leidt fraude door eigen werknemers tot imagoschade. In bijna alle gevallen is er sprake van financiële schade, die verder reikt dan de gevolgschade van het incident zelf. De werknemer moet juridisch worden aangepakt en er moet vervanging worden geregeld. Maar ook de rest van het personeel wordt in meerdere opzichten geraakt. Zij werken hard en integer voor het bedrijf en worden dus ook gedupeerd wanneer het bedrijf geschaad wordt. Daarnaast kan het wangedrag van de foute werknemer het vertrouwen in en van de bestaande medewerkers aantasten. Kortom, fraude door een medewerker leidt in vele opzichten tot schade.

                        “In 97 procent van de gevallen wordt actief geprobeerd fraude te
                                 verbergen door documenten te creëren of te wijzigen.”


De voordelen van screening
Het screenen aan de poort heeft een preventieve werking en houdt een aantal individuen die niet integer zijn al buiten de deur. Het geeft bovendien een duidelijk signaal af over de bedrijfscultuur en hoe er wordt gedacht over een betrouwbare en veilige werkomgeving. Het werkt motiverend voor de werknemers die al in dienst zijn dat elke nieuwe collega niet alleen wordt getoetst op kennis en kunde maar ook op betrouwbaarheid.

Besparing in kosten

Een ander belangrijk effect van screening is de kostenbesparing op langere termijn. Wanneer iemand op basis van bijvoorbeeld een vals cv of diploma’s wordt aangenomen mist deze dus bepaalde kwaliteiten of een vereiste vooropleiding met als gevolg een mindere kwaliteit en effectiviteit van zijn werkzaamheden, zelfs als er geen sprake is van een schadelijk incident. Als dankzij de screening deze persoon wordt uitgefilterd in de sollicitatieprocedure scheelt dat in kwaliteit en rendement van werken. De kans wordt kleiner dat de werknemer op een later moment alsnog het bedrijf zal moeten verlaten wegens bewezen ongeschiktheid. Er zullen kostenbesparingen zijn op het gebied van opleidingsrendement, juridische afhandeling, werving en selectie voor vervangend personeel, ziekteverzuim, imagoschade en kosten van frauduleuze praktijken.

Zelf doen?

Niet iedere organisatie heeft de tijd of de expertise om zelf personeel te screenen. Bij het inhuren van een externe partij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze een vergunning heeft van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in de vorm van een POB-nummer. Bij een erkend onderzoeksbureau bent u verzekerd van kwaliteit, objectiviteit en deskundigheid.
Het scheelt niet alleen tijd, ook wordt u als werkgever uit de wind gehouden als er bijvoorbeeld een gesprek moet worden gevoerd met de kandidaat naar aanleiding van de uitkomsten van de screening. Bovendien is het onderzoek altijd objectief en kunt u als werkgever niet worden verweten dat u de screening heeft beïnvloed door uw eigen mening of gevoel.

Snel en goed

U wilt uw screening snel en goed (laten) uitvoeren. Sommige externe onderzoeksbureaus bieden snelle geautomatiseerde onderzoeken aan. Wij doen dat niet. Vanuit onze deskundigheid en passie voor rechercheren, willen wij daadwerkelijk onderzoek doen en zijn we altijd op zoek naar bevindingen en verbanden die een geautomatiseerd systeem niet kan leggen. Ook is het mogelijk dat er voor bepaalde functies (of na bepaalde bevindingen in de screening) een integriteitsgesprek moet plaatsvinden. Onze persoonlijke aanpak zorgt voor een afhandeling waar u en uw kandidaat met een goed gevoel mee verder kunnen.

Nog geen screeningbeleid?

Wij kunnen u helpen om een screeningbeleid te implementeren in uw organisatie, waarbij we ook het screeningproces voor u kunnen inrichten. Hierbij letten we uiteraard op de juridische kaders en de privacy.
Voor informatie over onze screeningmogelijkheden kunt u ons bereiken via 085-1304722 of info@masnova.nl

Ook handig: download onze brochure over screenings  hier


meer blogs en artikelen vindt u hier

Neem contact op voor een vertrouwelijk intakegesprek.

BEL 085-1304722

Bel voor vrijblijvend advies of informatie.