Bestellingen en Bestelingen

‘Gelegenheid maakt de dief’ zei men vroeger. En daar is nog weinig aan veranderd.
Fraude binnen uw bedrijf heeft meerdere oorzaken en de mogelijkheid tot het plegen ervan is er eentje. Als de pakkans klein is wordt de gelegenheid bovendien groter. Als wij bedrijfsprocessen controleren op fraudegevoeligheid komen we verschillende situaties tegen.

Bij een bedrijf dat handelt in auto-onderdelen troffen wij een medewerker aan die het handig vond om privébestellingen bij leveranciers door de baas te laten betalen. De bewuste werknemer had de dagelijkse leiding in het bedrijf en zorgde ervoor dat zijn collega’s niet de kans kregen om alles te zien wat hij uitvoerde.

Omdat het bestelsysteem van het bedrijf niet waterdicht was waren zijn handelingen nauwelijks zichtbaar voor de werkgever en voor zijn collega’s. Zijn bestellingen werden al snel bestelingen. Hij kreeg het voor elkaar om bij de inkopen die hij deed voor de werkgever ongezien privé-artikelen te bestellen. In het softwaresysteem van het bedrijf waren de dubieuze inkopen niet zichtbaar. Omdat hij leidinggevende was vroeg ook niemand naar de artikelen. Ook als duidelijk was dat deze niet voor klanten waren besteld. Iedereen ging ervan uit dat het klopte of dat de manager zijn spullen gewoon aan de baas terugbetaalde. Dat laatste bleek echter niet het geval.

Wij maakten een helder overzicht van bestellingen en de daarvoor missende betalingen.Na een confronterend gesprek met de werknemer bleek deze het gebrek aan betalingen voor de spullen niet te kunnen verklaren. Wij maakten een rapport op en enkele dagen later zette hij zijn handtekening onder een VSO.

Als de processen in uw bedrijf zo zijn ingericht dat controle altijd mogelijk is verlaagt u de kans op bedrijfsfraude zoals diefstal en verduistering. Wij helpen u graag met een analyse of met het vastleggen van bewijs voor uw vermoedens!

Vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!