“Het is de bedoeling dat ze simpelweg spullen ophalen bij de adressen en deze vervolgens allemaal terugbrengen.”

Het vermoeden is duidelijk. De twee werknemers die met deze vrachtwagen hun route rijden om goederen op te halen, brengen niet álle opgehaalde goederen terug. Sterker nog, op het GPS-systeem dat is ingebouwd in alle vrachtwagens van het bedrijf is te zien dat er ook naar adressen wordt gereden die niet op de routelijst staan. En de hoeveelheid goederen die moeten worden opgehaald is meer dan de hoeveelheid die wordt ingeleverd. Wat is hier aan de hand? Diefstal? Verduistering? Misschien wel helemaal niets?

Vaak worden wij ingeschakeld op het moment dat er vermoedens en signalen zijn van mogelijke fraude op de werkvloer of, in dit geval, in de buitendienst. In veel gevallen blijken de vermoedens juist. Dit moet dan vastgesteld en aangetoond worden voor je als werkgever actie kunt ondernemen. Door middel van objectieve observaties bevestigen of weerleggen we de vermoedens. Daarom leggen we al onze bevindingen voor zover mogelijk vast op video.

Terug naar de casus.

Met toestemming van de werkgever plaatsen we ons eigen GPS-baken om ervoor te zorgen dat we tijdens onze observatie de juiste posities kunnen innemen. Gewapend met de juiste camera’s voor de klus staan we klaar op het moment dat de twee verdachte werknemers beginnen met hun dienst.

Op het eerste adres loopt alles volgens de planning. En ook op het tweede adres lijkt er niets vreemds te gebeuren. De spullen die voor de werkgever of ondernemer moeten worden opgehaald bij het bedrijf worden netjes ingeladen in de vrachtwagen. Bij het derde adres is er ook niets aan de hand. Volgens de GPS-gegevens stoppen deze werknemers regelmatig bij een bedrijf in de buurt van dit derde bedrijf. Een van onze rechercheurs neemt daarom positie in bij dit onbekende bedrijf dat geen klant is van de werkgever. Na het vertrek bij het derde bedrijf, rijdt de vrachtwagen inderdaad rechtstreeks naar dit onbekende bedrijf dat dus niet op hun route ligt. De twee werknemers parkeren de vrachtwagen aan de zijkant van dit pand. Recht voor de neus van onze rechercheur met zijn genadeloze camera. De mannen worden op heterdaad betrapt.

Pas nu wordt duidelijk hoe de vork in de steel zit. De vrachtwagen wordt aan de achterzijde geopend en van de goederen die bedoeld zijn voor recycling en die eigendom zijn van de werkgever worden de beste exemplaren door het personeel aangeboden aan derden. We leggen vast hoe de goederen worden bekeken door de onbekende afnemer. Hij lijkt ze te keuren en maakt een selectie van de exemplaren die hij wil hebben. Gezamenlijk worden de goederen naar het pand van de man gedragen. Een ding is helder. Er gaan goederen die bedoeld zijn voor de werkgever uit de vrachtwagen terwijl het de bedoeling is dat er tijdens de route alleen spullen in de vrachtwagen gaan. Ook in het bedrijfsreglement staan deze regels voor werknemers duidelijk vermeld.

Er lijkt sprake te zijn van verduistering in dienstbetrekking. Onze opdrachtgever is woest en wil zo snel mogelijk van het personeel af dat zijn spullen illegaal verkoopt. De term ‘ontslag op staande voet’ horen we al snel. Onze ervaring is echter dat dat niet altijd de meest effectieve weg is. Bijna altijd wordt een ontslag op staande voet aangevochten en dat zorgt soms voor een langdurig en stressvol proces waarbij de werkgever sowieso juridische kosten zal moeten maken. In dit geval is een snelle afwikkeling gewenst en wordt besloten om van de heren afscheid te nemen door middel van een vaststellingsovereenkomst waarbij wordt afgezien van de transitievergoeding en opzegtermijn. In ruil daarvoor willen we een lijst met namen waaraan de goederen zijn verkocht. Als we worden gevraagd om de volgende dag de frauderende werknemers te confronteren met ons bewijs zijn we goed voorbereid. In samenwerking met de arbeidsrechtsspecialisten van DSK Juristen ligt de vaststellingsovereenkomst al klaar om getekend te worden zodat het dienstverband per direct kan worden beëindigd. Voordat de werknemers worden geconfronteerd met ons bewijs verklaren ze dat er niets aan de hand is en dat ze altijd netjes hun route rijden, óók op de dagen dat wij ze hebben geobserveerd. Na het zien van de videobeelden die onomstotelijk laten zien dat hun verhaal niet klopt wordt er al snel bekend, verklaard en is de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst snel rond. Ze leveren alle spullen van de baas in en mogen vertrekken.

Vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!