
Info &
veelgestelde vragen
Alles over werkwijze, mogelijkheden en kosten
Informatie
Dagelijks worden er vragen gesteld aan particulier rechercheurs. De meest gestelde vragen vindt u hieronder. De belangrijkste informatie zetten we eerste even op een rijtje.
Hoe verloopt een onderzoek?
gratis intakegesprek
In dit vrijblijvende gesprek kunt u rustig uw verhaal vertellen.
De rechercheur stelt u vragen over uw zaak en u krijgt alvast informatie over de mogelijkheden van onderzoek.
Plan en offerte
U ontvangt een planning met daarin alle afspraken en een helder overzicht van de kosten per onderzoeksfase zodat u zelf controle houdt over de maximale kosten.
onderzoek
Tijdens het onderzoek wordt u vanzelfsprekend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. In overleg wordt bepaald welke opties er zijn en welke stappen worden genomen.
rapportage
U ontvangt een rapport met objectieve bevindingen en bewijsmateriaal. Ook kunnen wij u adviseren en bijstaan bij het vervolgtraject naar rechtbank of confrontatie.
Wat kost een onderzoek?
Elk onderzoek vraagt een andere aanpak. Zo zijn er verschillende onderzoeksmethoden en -middelen en is het ene onderzoek veel sneller klaar dan het andere. Een eenduidig antwoord op de vraag over de kosten is dan ook niet te geven. Met regelmaat is het mogelijk om de onderzoekskosten te verhalen op de tegenpartij.
Tarieven
Mas Nova hanteert een uurtarief van 85 euro exclusief btw per rechercheur die wordt ingezet. Dit is exclusief eventuele reiskosten en het opmaken van de rapportage.
Tijdens observaties wordt minimaal 4 uur aaneengesloten gewerkt.
Voor digitaal onderzoek rekenen wij 99 euro per uur exclusief btw per rechercheur.
Soms is een vaste prijs voor een onderzoek mogelijk.
Het intakegesprek is altijd gratis en vrijblijvend, net als het opstellen van een maatwerkplan waarin u een duidelijk beeld krijgt van de te verwachten kosten.
Aan welke wetten en regels moet een recherchebureau zich houden?
Een recherchebureau moet zich onder meer houden aan de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (WPBR) en de Privacygedragscode voor Particuliere Onderzoeksbureaus. Deze wetten zorgen ervoor dat er regels zijn ter bescherming van de privacy van burgers.
Mag elk onderzoek zomaar worden gedaan?
Nee. Een particulier recherchebureau moet altijd nagaan of een cliënt een gerechtvaardigd belang heeft om onderzoek te doen. Er moet dus een gegronde reden zijn om onderzoek te starten. Ook de manier waarop onderzoek wordt gedaan moet op gepaste wijze gebeuren om een te grote inbreuk op de privacy van de onderzochte persoon te voorkomen. Het kan dus gebeuren dat een onderzoek niet kan worden gestart omdat de wet- en regelgeving het verbiedt.
Krijgt iemand het te weten als hij of zij onderzocht wordt?
Ja. Een recherchebureau is wettelijk verplicht om een onderzochte persoon te informeren over het feit dat er naar hem of haar onderzoek is verricht. Wel is het soms mogelijk dat dit wordt gedaan door de opdrachtgever zelf. Daarover maken wij dan schriftelijke afspraken.
Kan ik bij een recherchebureau terecht als de politie mij niet kan helpen?
Waarschijnlijk wel. Bij zaken die de politie niet in behandeling neemt (civiele zaken) kan een recherchebureau vaak helpen. Maar ook in strafzaken zijn er veel mogelijkheden. De politie kan soms een aangifte niet opnemen omdat er bijvoorbeeld te weinig aanwijzingen zijn in een zaak. Ook is de capaciteit van de politie te klein om bij alle aangiften tot een vervolging over te gaan. Ook in die gevallen kan particulier onderzoek zorgen voor voldoende bewijs en een dossier waarmee wél aangifte kan worden gedaan.
Liggen jullie wel eens in de bosjes iemand te bespioneren?
Dit komt weinig voor maar is zeker niet ondenkbaar. Het uitvoeren van observaties gebeurt meestal iets simpeler. Bijvoorbeeld vanuit een observatievoertuig. Op die manier worden rechercheurs niet gezien maar zien zij wel alles.
Kan ik in vertrouwen mijn verhaal aan jullie vertellen?
Absoluut. Particulier rechercheurs hebben beroepsgeheim. Ook uw gegevens zijn in veilige handen en worden vertrouwelijk en volgens de wet- en regelgeving, dus ook de AVG, behandeld.
Hoe lang duurt een onderzoek?
Dit is afhankelijk van het soort onderzoek en de omstandigheden. Zodra er voldoende bewijs is verzameld kan de rapportage worden gemaakt en kan een zaak gesloten worden. In sommige gevallen gaat dit snel. Bij een onderzoek naar overspel kan iemand tijdens de eerste observatie worden betrapt. Het kan echter ook gebeuren dat het langer duurt voordat bewijs kan worden vastgelegd. Onderzoeken naar partneralimentatie duren altijd iets langer omdat er moet worden aangetoond dat er sprake is van een situatie die langere tijd duurt.